Activitats del lectorat

 

Cinema català 

El dilluns 17 de novembre de 2014 a les 19:30 (al NSG, aula 204) vam passar la pel·lícula La plaga de la directora catalana Neus Ballús.

la plaga plakatt

 

 

 

Jornada acadèmica catalana

El dissabte 28 de juny va tenir lloc a la Universitat de Leipzig una trobada acadèmica entorn de la llengua catalana. Amb aquesta trobada hem celebrat els 4 anys d’existència del lectorat.

L’acte va tenir lloc al Hörsaalgebäude, a la Sala 4, de les 10:00 fins a les 14:00. Vam poder escoltar el Dr. Andreu Bosch, cap de l’àrea de llengua i universitats de l’Institut Ramon Llull i responsable de tots els lectorats de català que hi ha per tot el món. També una conferència de la professora Núria Codina, de la Universitat de Chemnitz, sobre literatura, llengua i identitat. El catedràtic de filologia iberoromànica de la Universitat de Zadar (Croàcia), el Dr. Nikola Vuletić, ens va parlar sobre la seva traducció del gran èxit de vendes Victus d’Albert Sánchez Piñol. L’Òscar Bernaus i la Dra. Elia Hernández Socas, van parlar sobre el paper de la cultura en l’ensenyament de segones llengües. Al final, alguns estudiants que estan preparant el seu treball de fi de carrera sobre algun tema relacionat amb el català, ens van presentar els seus temes i alguns resultats obtinguts fins ara.

 

IMG_1763

IMG_1762 IMG_1764 20140628_110137 20140628_114958 20140628_121248 20140628_123726 20140628_130844 20140628_131535 20140628_132954

20140628_135905

 

Vespre de cinema català

El proper dimecres dia 21 de maig de 2014 us convidem a veure la pel·lícula Barcelona nit d’estiu la primera del director Dani de la Orden.

Aquí a sota podeu veure els detalls de l’aula, horaris i argument:

Barcelona nit d'estiu Einladung

 

Primera Mock-Konferenz en català a la Universitat de Leipzig

El passat dia 26 de novembre va tenir lloc un acte que podríem considerar històric a la Universitat de Leipzig. Es tracta del primer cop que se celebra una conferència en català en el marc de les Mock-Konferenzen, és a dir, en el marc de la formació dels nostres alumnes d’interpretació. Fins ara no havíem tingut mai encara l’ocasió de poder oferir la interpretació simultània de conferències en català a l’alemany.

La conferència va anar a càrrec de la professora Montserrat Camps i Gaset (Universitat de Barcelona) i duia per títol Els viatges d’Odisseu i la recerca de la identitat humana. Els alumnes que van fer-ne la interpretació a l’alemany van ser la Veronika Kraal i en Guillermo Calvo de Mora, tots dos alumnes del nostre màster d’interpretació de conferències. A partir de la seva interpretació a l’alemany, altres estudiants van fer interpretació a altres llengües (espanyol, romanès, francès i anglès).

La professora Montserrat Camps i Gaset ha estat realitzant una estada de docència gràcies al programa de mobilitat de professorat Erasmus. Gràcies a això, ha pogut impartir docència al nostre departament, en les nostres classes de traducció (sobre la traducció de la literatura infantil i juvenil de l’alemany al català) i també a les classes de cultura. La professora Camps i Gaset ha estat recentment guardonada amb el premi de traducció Vidal Alcover de la Ciutat de Tarragona.

IMG_1512

IMG_1514

IMG_1517

 

IMG_1519

IMG_1496

 

23 d’abril de 2013: Kultur und Sprache: Passi del documental Adéu, Espanya? 

adéu espanya cartell

En el marc del curs Katalanische Sprache und Kultur que oferim aquest semestre com a complement del curs de Llengua catalana 2, a Leipzig hem volgut fer una petita contribució a la celebració de la diada de sant Jordi.

Enguany en hem centrat en el tema del creixent sentiment independentista a casa nostra, que els estudiants viuen amb força interès i que, d’altra banda, forma part del programa de la classe de cultura; i ho hem fet amb el passi del documental de Dolors Genovès Adéu, Espanya? (2010).

El documental va tenir, quan va ser emès, una audiència extraordinària i va contribuir molt notablement al debat públic sobre la independència en un moment en què encara no se sabia l’abast que tindria, poc temps després, la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut d’Autonomia. D’altra banda, va generar molta polèmica entre alguns partits polítics i entre molts mitjans de comunicació pel fet que, segons aquests, una televisió pública es mostrava de manera molt explícita a favor de l’opció independentista.

També és molt interessant de veure-hi com el temps ha marcat l’evolució del que es planteja en el documental, sobretot, en el cas de les relacions entre Escòcia i el govern britànic i, en tot cas, com han evolucionat les relacions entre l’Estat espanyol i el Govern català.

A l’acte van assistir-hi uns 40 estudiants i professors del nostre Departament i d’altres.

Després del passi, alguns professors i un bon nombre d’estudiants vam anar plegats a veure el partit de Champions del Barça amb el München, el transcurs i resultat del qual va aigualir una mica l’ànim d’alguns dels assistents.

Convocatòria del Campus Universitari d’aprenentatge de català a Girona i Andorra

L’Institut Ramon Llull ha obert la convocatòria de places per al Campus Universitari d’estiu per a estudiants universitaris no catalanoparlants. Enguany se celebrarà entre els dies 21 de juliol i 5 d’agost a Girona i Andorra.

S’hi ofereixen 30 h de llengua (nivells A2 o B1), 15 h de cultura, activitats extraacadèmiques (excursions, visita de monuments, trobada amb estudiants universitaris de Girona, etc.).

El preu és de 225 € i inclou l’allotjament en règim de pensió completa, les classes, el material per a les classes i els viatges d’anada i tornada de Girona a Andorra, etc. És realment una fantàstica oportunitat per poder aprofundir els coneixements de català adquirits fins ara en un context immillorable.

Aquí teniu l’enllaç.
27 d’octubre de 2012 — Postals des de Leipzig

Fa dues setmanes vam rebre un missatge dels alumnes d’una escola de Manlleu. El missatge fa així:

Som 25 nens i nenes de 12 anys de sisè de primària de l’escola Quatre Vents, de Manlleu (a 70 quilòmetres de Barcelona, Catalunya). A la nostra classe som de molts països diferents d’Europa i Àfrica i ens agradaria conèixer paisatges, persones i cultures de tot Europa. Estem fent un projecte anomenat WE LOVE EUROPE i ens agradaria molt que el màxim de persones ens enviéssiu una postal explicant-nos com és el lloc on viviu. Us prometem que treballarem de valent amb les postals que rebem. Les podeu enviar a: WE LOVE EUROPE PROJECT. Classe de 6è. Escola Quatre Vents. Avinguda Pirineus, 19. 08560-Manlleu. Barcelona. Catalunya-Espanya. Moltes gràcies per la vostra col·laboració. We love Europe!

Els nostres estudiants hi han volgut col·laborar i heus ací algunes de les postals que hi han enviat:

14 de juny de 2012 — Jornada gastronòmica catalano-gallega

El proper dia 20 de juny celebrarem una trobada gastronòmica catalano-galaica amb la participació activa dels nostres estudiants i de tots els interessats que ho vulguin. L’acte està organitzat conjuntament amb el lectorat de gallec de la nostra facultat.

Es tracta, com indica el nom de l’activitat, de trobar-se per poder gaudir d’algunes especialitats de la nostra cuina i de la cuina gallega. Els alumnes prepararan diversos plats i els presentaran. Esperem que sigui un acte ben concorregut i que ens ho passem molt bé.

Heus-ne ací el cartell:

QUE APROFITI!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: