Postres: El xuixo

Mjam! El xuixo és una pasta típica de Girona. També es diu “xuixo de crema” o “xuixo de girona”. Té una forma cilíndrica i és farcida amb crema, fregida i coberta amb una capa gruixuda de sucre. Com que és una de les postres més dolces i més grans també són molt bons per al café de la tarda i no necessàriament per a les postres després d’un menjar abundant.

Recepta (de la pagina web http://www.festa.cat/?q=receptes/veure/826):

Per la pasta:

600 g de farina

1-2 ous

50 g de mantega

25 g de sucre

375 ml de llet

25 g de llevat premsat

canyella amb pols

oli

Per la crema pastissera:

1/2 l de llet

4 rovells d’ou

4 cullerades de sucre

2 cullerada de fècula de blat de moro

1 canonet i mig de canyella

pell de llimona

Primer separeu la crema pastissera. Feu escalfar la llet en un cassó amb el sucre, la canyella i un tros de pell de llimona. Paral-lelament, barregeu en un bol la fècula de blat de moro i els rovells d’ou i, quan la llet arrenqui el bull, afegiu-hi aquesta barrreja i deixeu-la a foc baix, remenant de tant en tant, fins que aconseguiu una textura cremosa. Deixeu-la refredar.

Pasteu la mantega, el sucre, els ous, el llevat i la canyella en un bol i afegiu-hi la farina lentament per anar lligant tots els ingredients. Després, afegiu-hi la llet a poc a poc i continueu treballant la pasta fins que us quedi ben homogènia. Deixeu-la reposar deu minuts, estireu-la amb el corró i talleu-la en forma de rectangles segons la mida del xuixo que vulgueu. Poseu a cada rectangle una bona quantitat de farciment de crema pastissera i enrotlleu la pasta de manera que no s’escapi la crema pels costats. Poseu els xuixos en una safata untada amb oli i deixeu-los reposar tapats amb un drap en un lloc calent fins que doblin el seu volum inicial. Llavors, fregiu-los en oli roent abundant i, un cop daurats i cuits, deixeu-los escórrer sobre un paper de cuina. Empolvoreu-los amb sucre abans de servir-los.

Anuncis

About saskia d

And I am nothing of a builder But here I dreamt I was an architect

Posted on 30 Octubre 2012, in CLAR I CATALÀ and tagged , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: